Hårddiskkrasch

Vi har alla varit med om det, och har vi inte det så kommer vi snart vara med om det. Hårddisken kraschar och alla bilder, dokument, musikfiler och vad det kan vara spårlöst borta. Självklart är den senaste backupen (om det finns någon) fyra år gammal... Vad i h-e gör man då?

Ofta går det faktiskt att rädda förlorade filer om hårddisken kraschar. De vanligaste felen är faktiskt inte fysiska fel på själva hårddisken, eller i alla fall inte så allvarliga fel. För det mesta är det s.k. logiska fel, alltså fel i hur operativsystemet skrivit data på disken, eller ett litet fysiskt fel på skrivytan som s.a.s. hamnat på sämsta möjliga plats.

Många gånger kan man med lite speciella program och utrustning återlagra filerna från den skadade hårddisken.

Vad ska man göra om man tror att hårddisken kraschat?

Om datorn inte är igång skall du inte försöka få igång den. Om datorn är igång, ska du omedelbart stänga av datorn genom att dra ut strömsladden eller trycka länge på av-knappen så att datorn stannar utan att Windows (eller annat operativsystem) stängs ned. Detta för att operativsystemet skriver massor med information på disken då det stänger ned, information som kan skada förvunna filer.

Kontakta oss för tips, råd och information om hur du skickar in din hårddisk.

Vårt erbjudande

Vi undersöker kostnadsfritt om någon data kan återställas från den skadade hårddisken. Lyckas vi inte kostar det ingenting.

Lyckas vi kostar återställande av information 995 kr per hårddisk.

Om du har en nätverkshårddisk, s.k. NAS, med flera diskar kostar det 1.995 kr för 2-disksystem och 2.495 kr för 3+ disksystem.